Dadeltaartje
Ingrediënten
Deeg
- 100 gram bloem
- 85 gram roomboter, in blokjes
- 25 gram geraspte Gruyere kaas
- 1-5 theelepels koud water
Vulling
- 1 licht zure appel, bijv Elstar. In partjes, zo dun mogelijk gesneden
- 200 gram brie, in dunne plakken
- 25 gram amandel(schaafsel)
- 45 gram pijnboompitten
- 6 dadels, ontpit
- 15 gram roomboter
- 1 theelepel honing
Benodigdheden
- Taartvorm met een doorsnede van 22 cm
- Keukenmachine
Bereiding
Voor de bodem:
- mix de bloem met de boter in een kom of pulseer in een keukenmachine totdat op kruimels lijkt.
- Roer de Gruyere kaas erdoor.
- Voeg 1 theelepel koud water per keer toe tot het een deegbal wordt.
- Verpak het deeg in plasticfolie en leg het voor minimaal 45 minuten in de koelkast.
- Verhit de oven voor op 190 graden.
- Rol het deeg uit en leg het in de bakvorm
- Prik gaatjes in de bodem.
- Bak in 12 minuten mooi goudbruin.
- Laat de bodem afkoelen en maak ondertussen de vulling. Laat de oven aan staan.
Voor de vulling:
- pulseer in de keukenmachine de dadels, amandelschaafsel, pijnboompitten en de boter. Maak het niet te fijn. Het moet op grove kruimels lijken.
- Leg de appelpartjes in een enkele laag op de bodem.
- Druppel de honing er over.
- Leg de plakken brie op de appels en daar weer op het dadel-notenmengsel.
- Bak verder af voor ongeveer 15 minuten of totdat de brie gesmolten is.
- Druppel nog een beetje honing er over en serveer warm.
Je kant ook andere noten naar keuze gebruiken