Saté babi

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ingrediënten

Marinade Overig 
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm verse gember, geschild
  • 1 citroen, schoongeboend
  • 1½ el donkerbruine basterdsuiker       
  • ½ el sambal oelek
  • 3 el Japanse sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • Zout

 

  • 500 gr varkenshaas, in kleine blokjes
  • 2 el sesamzaad
  • 3 el Japanse sojasaus
  • 2 el ketjap manis
  • ½ potje pindakaas met stukjes noot (a 350 g)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 tenen knoflook

 

 

Benodigdheden

  • Vijzel
  • Tapasprikkers

Bereiding marinade

  • Snijd de onderkant van het citroengras. Verwijder het buitenste blad, snijd de stengel in 3 stukken.
  • Doe samen met de knoflook, gember en eventueel zout in de vijzel. 
  • Stamp flink tot alles fijn is. Hierdoor komen de geuren en smaken goed vrij.
  • Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. 
  • Voeg het rasp toe aan de vijzel. Houd het sap apart.
  • Voeg de suiker en sambal toe. 
  • Stamp tot het goed vermengd is.
  • Meng de sojasaus, olie en 2 el citroensap door de marinade in de vijzel. 
  • De citroen zorgt voor frisheid én voor mals vlees. De marinade is nu klaar.

Bereiding overig

  • Rijg het vlees aan de tapasprikkers en leg de stokjes in een ruime schaal waar ze allemaal in passen. 
  • Schenk de marinade erover en laat afgedekt in de koelkast minimaal 45 min. marineren. 
  • Neem de saté uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. 
  • Rooster het sesamzaad 2 min. in een koekenpan zonder olie of boter. Laat afkoelen op een bord.
  • Doe de sojasaus, ketjap, pindakaas en kokosmelk in een steelpan. 
  • Pers de knoflook erboven en verwarm op laag vuur. Roer tot een egale saus.
  • Verhit de grillpan en gril de saté in porties in 4-6 min. goudbruin en gaar. Keer regelmatig. 
  • Serveer de saté met de saus en bestrooi met het sesamzaad.

Het vlees kan ook de avond ervoor al in de koelkast worden gemarineerd

Maak jouw eigen website met JouwWeb