Pizzadeeg

pizzadeeg.jpg     

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 1 tl fijn zeezout (afgestreken)
  • 14 gr gedroogde gist
  • 1 el licht bruine basterdsuiker
  • 650 ml  handwarm water

Pizza.jpg Klik op de afbeelding hiernaast om je te laten inspireren door de ingrediënten waarmee je je pizza kan beleggen! 

Bereiding

Pizzadeeg1.jpg
  • Zorg ervoor dat het werkblad schoon en droog is en leg de bloem in een hoopje op het werkblad
  • Mix in een kommetje de suiker, de gist en het zout met ongeveer een derde van het water
  • Maak een diepe kuil in de bloem en schenk hier het gist mengsel in
  • Roer met een vork aan de binnenkant van de kuil, totdat het water is opgenomen
  • Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe totdat er een plakkerig deeg ontstaat
  • Maak je geen zorgen wanneer het deeg een beetje nat aanvoelt
pizzadeeg2.jpg
  • Kneden maakt een groot verschil
  • Kneed het deeg gedurende 10 minuten om de proteïnen in het deeg vrij te laten voor een sterker en veerkrachtiger eind product
  • Doe het deeg in een met olie ingevette schaal en kneed het hierin nog een paar keer goed door
  • Dek de schaal af met huishoud folie en laat het deeg op een warme plek twee keer zo groot worden (45 - 60 minuten)
Pizzadeeg3.jpg
  • Verdeel het deeg in porties. Voor een grote pizza hou je ongeveer 200 gram per portie aan
  • Maak ronde balletjes van de porties. Gebruik hiervoor je beide handen in een soort schaar beweging, waarbij je de zijkanten van je handpalmen samen brengt. Dit zorgt ervoor dat het deeg gelijkmatig rijst.
  • Leg de deegballetjes op een plaat die licht bestrooid is met bloem. Leg de deegballetjes 3 cm uit elkaar. 
  • Laat de deegballetjes met rust, zodat ze nog verder kunnen rijzen. Zodra de deegballetjes elkaar aanraken zijn ze klaar
pizzadeeg4.jpg
  • Haal voorzichtig de deegballetjes van elkaar af, maar zorg ervoor dat ze hun vorm houden
  • Leg het deegballetjes met de gladde kant naar beneden op een met bloem bestrooid oppervlak
  • Gebruik het topje en het midden van je vingers om het deegbolletje voorzichtig in een cirkel te trekken en druk de randen naar de buitenkant, totdat je bijna de gewenste grootte bereikt. 
  • Pak het deeg op, voeg je vuisten samen en rek het deeg uit in een cirkelvormige beweging om de doorsnede van de pizza groter te maken
Pizzadeeg5-1.jpg
  • Verwarm de oven voor op de hoogste stand
  • Leg je pizzabodem op een met bloem bestuifde bakplaat 
  • Bekleed de pizza nu met saus en andere ingrediënten
  • Leg de pizza pas in de oven wanneer deze volledig is op temperatuur is
broodstengels.jpg
  • Eventuele restjes deegkunnen gebruikt worden om soep/broodstengels van te maken

 

Bron: www.jamieoliver.com