Salmorejo

Rating: 4 sterren
1 stem

Ingrediënten 

  • 500 gram rijpe tomaten
  • 1 knoflookteen
  • 2 eetlepels sherry azijn
  • 50 ml olijfolie extra virgen en 2 eetlepels extra
  • 2 sneetjes oud witbrood (ongeveer 30 gram broodkruim ervan)
  • zeezout naar smaak

Ganerering

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel sherry azijn
  • 2 gekookte eieren
  • 4 mooie plakken serrano ham

Benodigdheden

  • Staafmixer of keukenmachine

Bereiding

  • Blancheer de ingekruisde tomaten even in heet water, haal het velletje eraf en ontpit ze. 
  • Pureer met behulp van een keukenmachine of staafmixer de knoflook, tomaten, azijn, olijfolie en het broodkruim tot een homogeen geheel. 
  • Schenk al druppelgewijs de 2 overige eetlepels olijfolie erbij en blijf mengen tot de dikke soep zich gebonden heeft. 
  • Zet de soep 15 minuten in de koelkast.
  • Kook ondertussen de eieren, pel ze en snij ze doormidden.
  • Verdeel de soep over kommen, druppel er wat olijfolie en sherry azijn over en serveer met de serranoham en de eieren. 
  • Lekker met wat extra brood erbij.