Verse pasta

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ingrediënten basisrecept (600 gr pasta)

  • 350 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 3 eieren
  • 4 el olijfolie
  • 1 el water

Bereiding 

Deeg mengen en kneden

  • Meng het zout en de bloem in een grote kom
  • Maak in het midden een kuiltje en doe de eieren, de olijfolie en het water in het kuiltje
  • Roer de vochtige ingrediënten met een houten lepel langzaam door de bloem
  • Veeg de lepel schoon en kneed het deeg verder met de handen zodra het deeg samenpakt een klonterig wordt
  • Druk het deeg tot een bol en rol deze door de kom, zodat alle kruimels meegenomen worden
  • Leg vervolgens het deeg op een met bloem bestrooid werkblad en kneed het deeg soepel
  • Dit houdt in dat het deeg ritmisch gekeed moet worden; in een beweging het deeg in elkaar en naar buiten drukken en in de volgende beweging de randen van het deeg naar het midden trekken. Blijf tijdens het kneden het deeg steeds een beetje draaien, zodat je niet telkens aan de dezelfde kant van het deeg kneedt. Houdt het deeg in beweging, dan plakt het niet an het werkoppervlak 
  • Het deeg is klaar als het soepel en warm is. Wikkel het in plastic folie en laat het 15-30 minuten liggen voordat je het gaat uitrollen. (Leg het deeg NIET in de koelkast!)

Uitrollen deeg (bij gebrek aan een pastamachine)

  • Probeer het deeg in de vorm te rollen die je uiteindelijk wilt hebben
  • Druk het deeg plat tot een langwerpige of vierkante vorm en rol het krachtig uit
  • Til het deeg in het begin een aantal keer op en schud het uit om ervoor te zorgen dat het niet aan het oppervlak plakt
  • Zodra de deeglap dunner wordt, behandel deze dan voorzichtiger, zodat deze niet scheurt
  • Het kan echter zonder te breken heel dun worden uitgerold, totdat je er bijna doorheen kunt kijken. Voor de meeste pastagerechten is dit echter niet nodig.
  • Voor pasta die zó of met een saus wordt gegeten moet je de dikte van bruin inpakpapier benaderen
  • Dek het deeg wanneer het is uitgerold met huishoudfolie en laat het dan tien minuten op een met bloem bestoven werkblad rusten

Koken verse pasta

  • Kook de pasta in een ruime hoeveelheid kokend water (1 liter water per 100 gram pasta) met zout en een beetje olie
  • Ongevulde pasta is na ongeveer 3 minuten gaar. Gevulde pasta heeft langer nodig, doordat de vulling ook gaar moet worden.

Bewaren van verse pasta

  • In de koelkast 1-2 dagen houdbaar: bestrooi met voldoende bloem en zet afgedekt in de koelkast
  • In de diepvries: bestrooi met voldoende bloem en leg vlak uit. Tussen lasagnevellen kan je ook huishoudfolie leggen. Ontdooi de verse pasta NIET voordat je deze kookt. Kook de ingevroren pasta op dezelfde manier als de verse pasta. Houdt wel rekening met een langere kooktijd: Reken voor ongevulde pasta 3 minuten vanaf het moment dat het water weer aan de kook is. Houdt bij gevulde pasta rekening met het feit dat het langer duurt voordat de vulling ook is ontdooid! 

 

Pastadeeg met een smaakje

De volgende ingrediënten kunnen gecombineerd worden met het bovenstaand recept

Rode Biet

Pureer 50 gram gekookte, geschilde rode biet (Vers of vacuüm verpakt) met twee eieren in een keukenmachine. Voeg de puree toe aan het achtergebleven ei en laat de olijfolie en het water uit het oorspronkelijke recept achterwege.

Wortel

Gebruik de helft van de olie en het water en voeg twee eetlepels wortelsap toe. 

Kruiden

Voeg aan het bloem en zout, 4 eetlepels gehakte verse kruiden toe. Geschikte kruiden zijn; peterselie, tijm, salie, dragon, bieslook, kervel, marjoraan een kervel. Gebruik twee, drie of meer kruiden. 

Olijven

Hak 100 gram zwarte olijven heel fijn en voeg ze toe aan de bloem

Spinazie

Was en snijd 225 gram verse spinazie. Doe de vochtige blaadjes in een pan en dek de pan af en verhit de spinazie, af en toe omschuddend, 5 minuten op een hoog vuur. Stort de spinazie in een zeef en druk al het sap eruit. Bewaar dit sap. Voeg in plaats van olie en water 6 eetlepels spinazienat toe.

Tomaat

Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe door deze door de eieren te kloppen

Kukurma

Voeg 1 theelepel gemalen kukurma aan de bloem toe. Voeg eventueel nog 1 eetlepel witte komijnzaadjes aan de bloem toe

Walnoot

Gebruik walnootolie in plaats van olijfolie

Maak jouw eigen website met JouwWeb