Tapas feestje organiseren

Aantallen

Wanneer je een tapas feestje geeft is het slim om even goed na te denken over de hoeveelheid die je maakt. Enerzijds doordat het zonde is om veel over te houden, anderzijds omdat het maken van tapas bewerkelijk kan zijn en je zelf ook nog van je feestje wil genieten! 

De meeste recepten voor tapas, zijn gebaseerd op een recept voor zo'n 20-25 hapjes.
Wanneer je met een kleiner gezelschap bent, en toch variatie wil aanbrengen in wat je op tafel zit, kan je de recepten ook halveren.

In de onderstaande overzichten kun je zien bij hoeveel personen, je hoeveel verschillende gerechtjes kunt maken. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen hele en halve porties. Er is een tabel voor 12, 15 of 18 hapjes per persoon. Zelf kies ik meestal voor 15 hapjes per persoon.

12 hapjes per persoon
Aantal personen Hele porties* Halve porties*
2 1 2
4 2 4
6 3 6
8 4 8
10 5 10
15 8 15
20 10 20

  

15 hapjes per persoon
Aantal personen Hele porties* Halve porties*
2 2 3
4 3 5
6 4 8
8 5 10
10 6 13
15 9 19
20 13 25

 

18 hapjes per persoon
Aantal personen Hele porties* Halve porties*
2 2 3
4 3 6
6 5 9
8 6 12
10 8 15
15 11 23
20 15 30

 

Uiteraard zijn bovenstaande getallen een indicatie. Indien je een broodplankje bij de tapas serveert, tel het brood dan ook als één gerechtje.

Samenstellen menu op basis van ingrediënten

Op deze site vind je een keur aan allerlei kleine gerechtjes die je kunt gebruiken. Soms is het lastig om een keuze te maken. Ik probeer altijd een beetje diversiteit aan te brengen in de hapjes die ik op tafel zet. Ik probeer altijd minimaal één gerechtje uit de onderstaande groepen te serveren:

  • Gehaktballetjes
  • Overige vlees gerechtjes
  • Vegetarisch gerechtje
  • Groente gerecht
  • Kaas gerecht
  • Warme gerechten
  • Koude gerechten

Eén gerechtje kan in meerdere categoriën vallen. Dat is handig wanneer je maar met weinig personen bent en toch van alles wat op tafel wilt zetten. 

Samenstellen menu op basis van bereiding

Een tapas menu samenstellen op basis van bereiding houdt in dat je een goede balans vindt in onderstaande punten:

  • Lang voor aanvang voorbereiden vs kort voor aanvang voorbereiden
  • Aantal gerechten dat in de oven bereid moet worden

Voorbereiden

Hieronder een aantal tips ter voorbereiding:

  • Maak een grove planning in welke volgorde je de gerechten gaat maken
  • Wellicht kan je niet het hele recept van te voren maken, maar bepaalde delen wel waardoor je niet alles meer op het laatste moment hoeft te doen. Denk hierbij aan snijden, marineren etc.
  • Lees de recepten een dag van te voren allemaal goed door, zodat je zeker weet dat alle bereidingstijden in overeenstemming zijn met je grove planning. 

 

 


* Berekening:
(aantal personen x aantal hapjes per persoon) / 24 stuks in een hele portie = aantal gerechtjes
(aantal personen x aantal hapjes per persoon) / 12 stuks in een halve portie = aantal gerechtjes 

Maak jouw eigen website met JouwWeb