Knapperige kersentaart

Rating: 5 sterren
1 stem

kersentaart.jpg

Ingrediënten

Deeg Vulling Bestrijken Benodigheden
  • 250 gr bloem
  • 1 kg verse kersen
  • 1 eidooier      
  • plasticfolie
  • 50 gr fijngeraspte amandelen    
  • 125 gr suiker
  • 1 el melk
  • kersenontpitter (optioneel)
  • snufje zout
  • snufje gemalen kruidnagel    
 
  • taartvorm
  • 70 gr suiker
  • 1 onbespoten citroen
  • vetvrij papier
  • 125 gr koude boter
  • deegroller
  • 1 ei
  • 1 eidooier

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg in een schaal totdat het deeg glad is en er ook geen stukjes boter meer te zien zijn
  • Vorm het deeg tot een bal en pak vervolgens in vetvrij papier
  • Leg het deeg een uur in de koelkast
  • Was ondertussen de kersen, verwijder de steeltjes en ontpit de kersen met een kersenontpitter
  • Indien je geen kersenontpitter hebt kan je de kersen opensnijden en de pit met de vingers verwijderen
  • Verwarm de kersen met de suiker en het kruidnagelpoeder
  • Laat de kersen 15-20 minuten op een laag vuur, zonder deksel, pruttelen totdat het kookvocht stroperig wordt
  • Roer af en toe door zodat de kersen niet aanbranden
  • Haal de kersen van het vuur
  • Boen de citroen schoon onder de hete kraan en droog af
  • Rasp de gele schil van de citroen en roer door de kersen
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed tweederde van het deeg tot een bal
  • Plaats een groot stuk plastfolie op het aanrecht, plaats daar de deegbal bovenop
  • Dek af met een stuk folie en rol het deeg rond en dun uit met een deegroller totdat het iets groter is dan de taartvorm
  • Verwijder de bovenste laag folie van het deeg
  • Leg het deeg met de folievrije kant naar onderen in de taartvorm
  • Verwijder de andere laag folie
  • Druk het deeg goed in de vorm en boetseer een twee centimeter hoge rand
  • Prik de bodem van de taart enkele keren met een vork in
  • Verdeel de kersencompote gelijkmatig over de bodem van de taart
  • Rol de rest van het deeg op wat bloem uit en snijd in stroken
  • Plaats de stroken, twee centimeter van elkaar, bovenop de kersencompote
  • Draai de taartvorm een kwartslag en plaats nog een laag deegstroken, zodat er een ruit patroon ontstaat
  • Mix de eidooier en de melk en bestrijk hiermee de deegstroken
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten totdat hij knapperig is
  • Buiten de oven tien minuten in de vorm laten staan en dan op een taartrooster laten afkoelen

 

Bron: Big Book of Basics - Cornelia Schinharl & Sebastian Dickhaut