Luikse balletjes van restaurant Belga Queen

Rating: 5 sterren
1 stem

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt half-om-half
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 30 gr verse peterselie, fijngesneden
  • 50 gr paneermeel 
  • 5 el bloem
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 35 gr boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 50 gr Maestrichter fruitstroop 
  • 50 gr blauwe pruimenjam 
  • Rodewijnazijn
  • Peper & zout

Bereiding

  • Meng het gehakt met de eieren, sjalotten en peterselie. 
  • Voeg naar smaak peper en zout toe. 
  • Meng het paneermeel erdoor en kneed alles goed door. 
  • Draai er met vochtige handen kleine balletjes van. 
  • Doe 4 el bloem op een bord en rol de balletjes door de bloem. 
  • Meng de rozijnen met 150 ml warm water. 
  • Verhit 25 g boter in een braadpan. 
  • Bak de balletjes op middelhoog vuur in 5 min. rondom bruin. 
  • Neem ze uit de pan en leg ze op een bord. 
  • Voeg de rest van de boter toe en bak de ui 3 min. in dezelfde pan. 
  • Voeg de rest van de bloem toe en roer goed. 
  • Voeg de rozijnen met het water, de stroop en de jam toe. 
  • Breng aan de kook, zodat de stroop smelt en de saus dikker wordt. 
  • Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze in ca. 25 min. op heel laag vuur verder gaar worden. 
  • Voeg een beetje kokend water toe als de saus te dik wordt. 
  • Breng de saus op smaak met flink wat peper en rodewijnazijn naar smaak. 

Lekker met sla en Vlaamse frites.