Franse tarte tatin

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ingrediënten

  • 180 gr koude boter
  • 150 gr bloem
  • 150 gr basterdsuiker + 1 el extra voor het deeg
  • 4 friszoete en stevige appels (bijv. braeburn)
  • 200 ml creme fraiche 

Benodigdheden

  • Quichvorm Ø 24 of 26 cm

Bereiding

  • Doe 80 g van de boter en alle bloem in een beslagkom en snijd fijn met 2 messen. 
  • Voeg 1 el basterdsuiker toe. 
  • Schenk er 50 ml ijskoud water bij. 
  • Kneed met de hand snel tot een soepel deeg (voeg wat water toe als het deeg te droog is). 
  • Maak een bal van het deeg, dek af met vershoudfolie.
  • Laat minimaal 30 min. in de koelkast rusten. 
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 195 graden. 
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in 4 parten. 
  • Snijd de rest van de boter in blokjes, doe deze in een steelpan en laat op laag vuur smelten. 
  • Strooi de rest van de basterdsuiker erover zodra de boter is gesmolten. 
  • Verhit op halfhoog vuur zonder te roeren, tot een bruine karamel ontstaat. 
  • Neem de pan van het vuur, schenk de hete karamel voorzichtig in de quichevorm (pas op voor de hete karamel!). 
  • Leg de appels met de bolle kant naar beneden in de karamel. 
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van ca. 28 cm doorsnede en leg deze over de appels. 
  • Stop het deeg goed 'in' tussen de appels en de rand, zodat er geen appel meer zichtbaar is. 
  • Bak de taart 50 min. in het midden van de oven. 
  • Laat ca. 12 min. afkoelen. 
  • Leg een bord omgekeerd op de vorm en keer de vorm om, zodat de taart op het bord ligt. 
  • Serveer warm en schep op elk stuk een lepel creme fraiche.

Maak jouw eigen website met JouwWeb